Peru - Cusco, Los Organos (Mancora) och Lima

Jag kunde inte ha haft en sämre flygresa. Åkte med Air France, två mellanlandningar , en i Paris och en i Caracas. Flyget från Stockholm till Paris landar en aning sent och jag har endast 30 minuter på mig att hinna med planet till Caracas. Inte lite stressad man blir när man ska till en annan gate med en buss som åker 20 km/h. Har inte förrän nu verkligen lagt märke till hur stort Charles de Gaulle är. Springer och springer, förbi securityn och när jag väl kommer fram till min gate är det fortfarande 4 minuter kvar tills planet ska åka och det är fortfarande folk kvar i kön in.
Med pass och boardingcard i handen hinner jag in i planet i sista sekunden. När jag sedan sätter mig på min plats inser jag att min handväska är inte med. Där ligger alla min viktiga grejer såsom biljetter vidare från Caracass till Lima och vidare hem och mina pengar. Nu börjar paniken att komma och efter allt mitt springande och stressande är det inte så konstigt. Men med tårar i ögonen och mina stora rådjursögon fixar sig allt!
Jag hade glömt väskan i securityn och fick springa tillbaka och där tog det med några minuter innan jag fick tillbaka väskan eftersom dom var ju tvungna att kolla igenom den efter bomber och sånt. 
Men slutet gott allting gott (I wish). Det var något problem med en annan passagerare så det var inte bara mitt fel att planet blev försenat. Resten av resan går bra tills jag kommer fram till Lima och då (såklart) är inte min väska med. Men vid det laget var jag ganska likgiltig till allt. Kunde inte bry mig mindre. Väskan skickade dom till Cusco och kom fram tre dagar senare. Fram tills dess fick jag låna kläder av lillasyster.

Cusco - vad kan man säga? En av de vackraste städerna i världen med en av dem sju underverken. Machu Piccu. Tyvärr fanns det inte tid eller pengar att åka dit, men vi hade alla varit där förr.
Man märker verkligen att staden har ändrats sen sist jag var där. Och inte allt till det bättre. Allt är dyrare nu och det fanns inget ställe som var utan turister. Överallt fanns det turister. Behöver nödvändigtvis inte vara fel, men allt är så mycket dyrare där.

Kom ihåg att åka tillbaka till:
El Molino - taxi dit kostar 2-3 soles (fast pris, varierar vid olika tidpunkter), där finns allt. Tror inte att det finns något som man inte kan köpa där. Så nästan hela min budget gick åt till att köpa filmer, filmer och mer filmer. Och bra kvalitet var det också.

Bembos - Perus första egna hamburgerkedja. Där kan man äta hamburgare på peruanskt vis och så dricker man givetvis en inca kola till det!

Granja Heidi - om man vill äta nyttigt, med mat både till köttätare och vegetarianer.

El Arból - Vegetarisk resturang med ekologisk mat. Så maten är inte bara god utan man kan äta allt med gott samvete.

San Blas - om man vill shoppa billigt. Gå inte bara runt på Plaza de Armas utan gå även runt på dom mindre gatorna och till San Blas. Cusco är Perus dyraste stad, men man kan hitta mycket billigt och bra om man bara letar.

Citytour - Åker man till Cusco kan man inte bara gå runt och inte göra nått. det finns en massa olika tourer som passar alla. Dom som jag var på den här rundan var Cuscos City Tour. Den kostade 20 soles (ca 47 SEK) guiden talade både spanska och engelska. Där åker man runt och kollar på ruiner och lär sig en hel del om incakulturen och om när spanjorerna kom. Man får se Saqsaywamán, Q'enqo, Pukapukara och Tambomachay.

El Valle Sagrado - Sen var vi även på en tour i El Valle Sagrado, biljetten kostade 35 soles (ca 90 SEK). Man åker lite längre och ser städerna runt Cusco. En endagsresa som tar en till Pisac, Urubamba, Ollantaytambo och Chinchero. Tyvärr orkade jag inte med hela resan så jag åkte taxi hem från första stoppet. Men jag har varit på turen förr och minns bara positivt från resan. Man blir guidad runt bland ytterligare ruiner, man får höra historier om hur incafolket tänkte förr. och man får se mycket spännande.

(För att åka dessa turer behöver man något som heter Boleto Turistico. Den kostar 70 soles och gäller i tio dagar. Man kan även köpa en för 40 soles men den räcker bara i 1 dag. Boleto turistico behöver man för att komma in på de flesta ställena även Machu Picchu(om jag inte minns fel). Den finns att köpa innan man går in på de flesta ställena.)

Los Organos - Nu skulle vi egentligen åka till Mancora, men vi hamnade i en pytteby 1 mil ifrån Mancora. Mancora är en stad i norra Peru känd för surfing, sommar och sol. Planen var att ta in på något billigt hostal i Mancora och sola och bada varje dag. Najs tänkte jag, då kan man spana lite snygga surfare. Men istället hamnade vi i Los Organos. Men jag ska inte klaga hostalet låg två meter från stranden och eftersom inte fanns så många turister (men jag tror att dom kommer) fick vi nästan hela stranden för oss själva.
 
Kom ihåg att åka tillbaka till:
La Perla - Hostalet som vi bodde på, kostar 45 USD för tre människor per natt. Billigt och ganska ok. Nått konstigt var att badrummet låg praktiskt taget i rummet. Dom hade en vägg i mellan men den slutade en meter innan den hade nått upp till taket. Tyckte jag var väldigt konstigt. Men nu har jag ialla fall lärt mig att skita med publik. haha. Vet iofs inte om jag kommer att komma tillbaka till hostalet för bredvid låg det en massa mysiga bongalows. Ska nog kolla upp det nästa gång jag åker dit.

Las Gemelitas - av de fyra dagarna vi var i Los Organos åkte vi in till Mancora (som ligger en mil ifrån) för att äta lunch. Där letade vi oss fram till Las Gemelitas, en resturang som är känd för sin fisk och sina skaldjur. Godare ceviche och mariscos får man leta efter. Fanns inga vegetariska alternativ så lillasyster fick äta sallad med alla grönsakerna dom kunde hitta och pommes till det. Men det funkade.

Sen blev det av till Lima där vi hyrde en liten lägenhet som vi fick lite billigare eftersom vi har varit där en del gånger nu. Kompispriser är alltid trevligt.
Var på en resturang som heter Brisas del lago Titicaca (eller nått sånt). Där var det blandat med musik och föreställningar i äkta antik peruansk anda. Dom berättade om när spanjackerna drog in i Peru och mycket annat. Det kommer nog också på min "Kom ihåg att åka tillbaka till"-lista.
Jag träffade stora tjocka släkten, firade jul, var på middagar och hade allmänt trevligt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0